|
|
| Nazım Hikmet(yenilendi) | |
| | |
Yazar | Mesaj |
---|
Tonks Walker Admin&İksir Prof.&Ravenclaw Sorumlusu
Mesaj Sayısı : 2745 Yaş : 33 Nerden? : Antakya xD Rp Sevgilim : Chris Evans Savaş Tarafım : zAy Yaşım(Rp\'de) : 20 Asam : Baykuş Uçuşu Kan Saflığı : Melez En Belirgin Özelliği : Geveze , takıntılı , uyuşuk,uykucu veeeeeeeeeeee ŞEBOİST var mı dahası... Ruh haliniz : Kayıt tarihi : 21/04/08
Kişi sayfası Büyü Gücü: (50/100) Rp Gücü: (75/100)
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:09 pm | |
| BU VATANA NASIL KIYDILAR
| Insan olan vatanini satar mi? Suyun içip ekmegini yediniz. Dünyada vatandan aziz sey var mi? Beyler bu vatana nasil kiydiniz? Onu didik didik didiklediler, saçlarindan tutup sürüklediler. götürüp kâfire : «Buyur...» dediler. Beyler bu vatana nasil kiydiniz? Eli kolu zincirlere vurulmus, vatan çirilçiplak yere serilmis. Oturmus gögsüne Teksasli çavus. Beyler bu vatana nasil kiydiniz? Günü gelir çarh düzüne çevrilir, günü gelir hesabiniz görülür. Günü gelir sualiniz sorulur : Beyler bu vatana nasil kiydiniz? |
| |
| | | Keira K. Walker Admin&İksir Prof.&Ravenclaw Sorumlusu
Mesaj Sayısı : 3788 Yaş : 32 Nerden? : Paris Rp Sevgilim : Paul Walker Savaş Tarafım : Zümrüdüanka Yoldaşlığı Yaşım(Rp\'de) : 22 Asam : Kedi Pençesi Kan Saflığı : Safkan En Belirgin Özelliği : Paranoyaklığı Ruh haliniz : Kayıt tarihi : 19/04/08
Kişi sayfası Büyü Gücü: (100/100) Rp Gücü: (100/100)
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:13 pm | |
| Of Ece'm ya damardan girdin ANGİNA PEKTORİS
Yarısı burdaysa kalbimin yarısı Çin'dedir, doktor. Sarınehre doğru akan ordunun içindedir.
Sonra, her şafak vakti, doktor, her şafak vakti kalbim Yunanistan'da kurşuna diziliyor.
Sonra, bizim burda mahkûmlar uykuya varıp revirden el ayak çekilince kalbim Çamlıca'da bir harap konaktadır her gece, doktor.
Sonra, şu on yıldan bu yana benim, fakir milletime ikrâm edebildiğim bir tek elmam var elimde, doktor, bir kırmızı elma : kalbim...
Ne arteryo skleroz, ne nikotin, ne hapis, işte bu yüzden, doktorcuğum, bu yüzden bende bu angina pektoris...
Bakıyorum geceye demirlerden ve iman tahtamın üstündeki baskıya rağmen kalbim en uzak yıldızla birlikte çarpıyor...
Nisan 1948
| |
| | | Tonks Walker Admin&İksir Prof.&Ravenclaw Sorumlusu
Mesaj Sayısı : 2745 Yaş : 33 Nerden? : Antakya xD Rp Sevgilim : Chris Evans Savaş Tarafım : zAy Yaşım(Rp\'de) : 20 Asam : Baykuş Uçuşu Kan Saflığı : Melez En Belirgin Özelliği : Geveze , takıntılı , uyuşuk,uykucu veeeeeeeeeeee ŞEBOİST var mı dahası... Ruh haliniz : Kayıt tarihi : 21/04/08
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:17 pm | |
| SALKIMSÖGÜT
| Akiyordu su gösterip aynasinda sögüt agaçlarini. Salkimsögütler yikiyordu suda saçlarini! Yanan yalin kiliçlari çarparak sögütlere kosuyordu kizil atlilar günesin battigi yere! Birden bire kus gibi vurulmus gibi kanadindan yarali bir atli yuvarlandi atindan! Bagirmadi, gidenleri geri çagirmadi, bakti yalniz dolu gözlerle uzaklasan atlilarin parildayan nallarina! Ah ne yazik! Ne yazik ki ona dörtnal giden atlarin köpüklü boynuna bir daha yatmayacak, beyaz ordularin ardinda kiliç oynatmayacak! Nal sesleri sönüyor perde perde, atlilar kayboluyor günesin battigi yerde! Atlilar atlilar kizil atlilar, atlari rüzgâr kanatlilar! Atlari rüzgâr kanat... Atlari rüzgâr... Atlari... At... Rüzgâr kanatli atlilar gibi geçti hayat! Akar suyun sesi dindi. Gölgeler gölgelendi renkler silindi. Siyah örtüler indi mavi gözlerine, sarkti salkimsögütler sari saçlarinin üzerine! Aglama salkimsögüt, aglama, Kara suyun aynasinda el baglama! el baglama! aglama! |
| |
Mesaj Sayısı : 3788 Yaş : 32 Nerden? : Paris Rp Sevgilim : Paul Walker Savaş Tarafım : Zümrüdüanka Yoldaşlığı Yaşım(Rp\'de) : 22 Asam : Kedi Pençesi Kan Saflığı : Safkan En Belirgin Özelliği : Paranoyaklığı Ruh haliniz : Kayıt tarihi : 19/04/08
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:22 pm | |
|
19 Yaşım
Benim ilk çocuğum, ilk hocam, ilk yoldaşım 19 yaşım Sana anam gibi hürmet ediyorum edeceğim Senin ilk arşınladığın yoldan gidiyorum gideceğim Benim ilk çocuğum, ilk hocam, ilk yoldaşım 19 yaşım * Çok uzaklarda yuvarlanıyor başım Oturuyor 19 yaşım yatağımın başucunda ellerimin avucunda bana diyor ki; -- kafamızda getirelim geri o delikanlı günleri cancazım, o dehşetli güzel günleri... * Köpüklü şahlanışların dönüm yeri.. Dünyanın altıda biri; kan içinde doğuran ana.. İstasyondan istasyona yalınayak tankları kovalayarak açlıkla yarış... Şarkıların boyu kilometre ölümün boyu bir karış... * Kafkas; güneş Sibirya; kar Seslenebildiğiniz kadar ses- -lenin 24 saatte 24 saat Lenin 24 saat Marks 24 saat Engels Yüz dirhem kara ekmek, 20 ton kitap ve 20 dakika şey! .. * Ne günlerdi heheheeey onlar ne günlerdi ahbap! ! .. Çok uzaklarda yuvarlanıyor başım Duruyor karanlıkta 19 yaşım Lambayı yakıyorum ona hayretle muhabbetle hürmetle ve daha bilmem neyle bakıyorum bakışıyoruz * Yılların arkasında çırptı kanadını 'Strasroy Ploşaat' ın saat kulesi Yaşıyor herhangi bir 24 saatini Vatandaş kavgasının darülfünun talebesi; Balık çorbası, tüfek talimi, tiyatro, balet KİTAP.. Patetes kamyonu başında süngü tak bekle nöbet KİTAP... KİTAP... Madde, şuur, istismar, fazla kıymet KİTAP... KİTAP... KİTAP... Manikür; hayır, Diş fırçası; evet. KİTAP... KİTAP... KİTAP... Bu ne 24 saat bu ne 24 saattir ahbap! ! * Aşk; yoldaş, Profesör; yoldaş, Zenci; coni, Alman; Telman, Çinli; Li Ve 19 yaşım yoldaş da yoldaş, yoldaş da yoldaş, yoldaşım... Yılların arkasında yuvarlanıyor başım başım yuvarlanıyor Uzun saçlarından tutuştu yıllar yıllar yanıyor yanıyor da yanıyor... * Oku Yaz Boz Bağır Çağır! Bütün kuvvetinle nefes al... KaFanda, kalbinde etinde iskeletinde ihtilal... İhtilal; gündüz-gece Gece ormanda çam dalları yakarak, bembeyaz yusyuvarlak aya bakarak, hep bir ağızdan şarkılar söyleniyor.. Ve bu anda kuvvetli dinç bir ağrıdan gelen deli bir sevinç sıçrar atlar köpüklenir çatlar kafanda... * Haaayydaa, beyaz orduları dumanlı ufuklar gibi önüne katan bir kızıl süvarisin, bir kızıl süvariyim, bir kızıl süvariyiz, bir kızıl, , , , , Geçti üç yıl Ey benim 19 yaşım, Ormanda çam dalları yaktığımız hep bir ağızdan şarkılar söyleyerek aya baktığımız gecelerin üstünden........ Ben yine söylüyorum aynı şarkıları Döndürmedi rüzgar beni havada yaprağa, ben kattım önüme rüzgarı... Ve sen ki en yıkılmazları yıkabilirsin, gözüme bakabilir elimi sıkabilirsin... Ve sen ki... Sen, BENİM İLK ÇOCUĞUM, İLK HOCAM, İLK YOLDAŞIM 19 YAŞIM
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:24 pm | |
| TÜRK KÖYLÜSÜ
| Topraktan ögrenip kitapsiz bilendir. Hoca Nasreddin gibi aglayan Bayburtlu Zihni gibi gülendir. Ferhad'dir Kerem'dir ve Keloglan'dir. Yol görünür onun garip serine, analar, babalar umudu keser, kahbe felek ona eder oyunu. Çarsambayi sel alir, bir yâr sever el alir, kanadi kirilir çöllerde kalir, ölmeden mezara koyarlar onu. O, «Yûnusû biçâredir bastan ayaga yâredir,» agu içer su yerine. Fakat bir kerre bir derd anlayan düsmeyegörsün önlerine ve bir kerre vakterisip : «—Gayrik yeter!...» demesinler. Ve bir kerre dediler mi : «Israfil surunu urur mahlukat yerinden durur», topragin nabzi baslar onun nabizlarinda atmaga. Ne kendi nefsini korur, ne düsmani kayirir, «Daglari yirtip ayirir, kayalari kesip yol eyler âbihayat akitmaga...» |
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:28 pm | |
| Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri
O mavi gözlü bir devdi, Minnacık bir kadın sevdi. Kadının hayali minnacık bir evdi, bahçesinde ebruliii hanımeli açan bir ev.
Bir dev gibi seviyordu dev, Ve elleri öyle büyük işler için hazırlanmıştı ki devin, yapamazdı yapısını, çalamazdı kapısını bahçesinde ebruliiii hanımeli açan evin.
O mavi gözlü bir devdi, Minnacık bir kadın sevdi. Mini minnacıktı kadın. Rahata acıktı kadın yoruldu devin büyük yolunda. Ve elveda! deyip mavi gözlü deve, girdi zengin bir cücenin kolunda bahçesinde ebruliiii hanımeli açan eve.
Şimdi anlıyor ki mavi gözlü dev, Dev gibi sevgilere mezar bile olamaz: bahçesinde ebruliii hanımeli açan ev... | |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:30 pm | |
| YÜRÜMEK
| Yürümek; yürümeyenleri arkanda bos sokaklar gibi birakarak, havalari boydan boya yarip ikiye bir mavzer gözü gibi karanligin gözüne bakarak yürümek!.. Yürümek; dost omuzbaslarini omuzlarinin yaninda duyup, kelleni orta yere yüregini yumruklarinin içine koyup yürümek!.. Yürümek; yolunda pusuya yattiklarini, arkadan çelme attiklarini bilerek yürümek... Yürümek; yürekten gülerekten yürümek... |
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:31 pm | |
|
Ne Güzel Şey Hatırlamak Seni
Ne güzel şey hatırlamak seni: ölüm ve zafer haberleri içinden, hapiste ve yaşım kırkı geçmiş iken...
Ne güzel şey hatırlamak seni: bir mavi kumaşın üstünde unutulmuş olan elin ve saçlarında vakur yumuşaklığı canımın içi İstanbul toprağının... İçimde ikinci bir insan gibidir seni sevmek saadeti... Parmakların ucunda kalan kokusu sardunya yaprağının, güneşli bir rahatlık ve etin daveti: kıpkızıl çizgilerle bölünmüş sıcak koyu bir karanlık...
Ne güzel şey hatırlamak seni, yazmak sana dair, hapiste sırt üstü yatıp seni düşünmek: filanca gün, falanca yerde söylediğin söz, kendisi değil edasındaki dünya...
Ne güzel şey hatırlamak seni. Sana tahtadan birşeyler oymalıyım yine: bir çekmece bir yüzük, ve üç metre kadar ince ipekli dokumalıyım. Ve hemen fırlayarak yerimden penceremde demirlere yapışarak hürriyetin sütbeyaz maviliğine sana yazdıklarımı bağıra bağıra okumalıyım...
Ne güzel şey hatırlamak seni: ölüm ve zafer haberleri içinde, hapiste ve yaşım kırkı geçmiş iken...
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:33 pm | |
| TAHIRLE ZÜHRE MESELESI
| Tahir olmak da ayip degil Zühre olmak da hattâ sevda yüzünden ölmek de ayip degil, bütün is Tahirle Zühre olabilmekte yani yürekte. Meselâ bir barikatta dövüserek meselâ kuzey kutbunu kesfe giderken meselâ denerken damarlarinda bir serumu ölmek ayip olur mu? Tahir olmak da ayip degil Zühre olmak da hattâ sevda yüzünden ölmek de ayip degil. Seversin dünyayi doludizgin ama o bunun farkinda degildir ayrilmak istemezsin dünyadan ama o senden ayrilacak yani sen elmayi seviyorsun diye elmanin da seni sevmesi sart mi? Yani Tahiri Zühre sevmeseydi artik yahut hiç sevmeseydi Tahir ne kaybederdi Tahirliginden? Tahir olmak da ayip degil Zühre olmak da hattâ sevda yüzünden ölmek de ayip degil.
|
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:34 pm | |
| Senin Resmini Ben Yapacağım
Kimseler yapamaz senin resmini Kıyıdan açılanın tanyerinden esenin Aramasınlar seni renklerin atlıkarıncasında Dayanmış tahta parmaklığa bir bağ taraçasında iklimler
Bizden en uzak gezegenin kederi Aramasınlar seni uyaklarında ışıkla gölgenin Sen oyunun dışındasın oylumların da yüzeylerinde Bir yerlerde bir sevinç günün birinde fışkırır
Kimseler yapamaz senin resmini Kıyıdan açılanın tan yerinden esenin Sen kendi resmini kendin de yapamazsın Gümüş kanatlı bir balık sıçrıyor enginde
Aynaların içine girip ötelere gitme boşu boşuna geceleri Yitirilmiş erkekler gelir kadınlar koğuşuna geceleri Sen kendi resmini kendin de yapamazsın Bir açılıp bir kapanır kapılar yüreğinde
Senin resmini ben yapacağım... | |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:36 pm | |
| ÇARLIK RUSYASININ ÖLÜMÜ | Bin dokuz yüz on yedi ikincitesrin yedi... Yumusak ve derin sesiyle Lenin: "Dün erkendi, yarin geç zaman tamam bugün," dedi.. Yagli çarklilarla yagli isçiler: "Bugün!" dedi. Ölümü açliktan öldüren siper: "Bugün!" dedi. Agir çelik kara toplariyla AVRORA: "BUGÜN!" dedi, "BUGÜN!" dedi.. ............... ....... .......... ................. Artik ne kislik sarayda sarhos eteklerin ipekli sesi, ne paskalya çanlarinda deli duasi çarin, ne Sibirya yollarinda zincir iniltisi... Artik votka kadehlerinde islanmiyacak sari sarkik biyiklari pamesçiklerin. Kara topragin üstünde bir avuç kan gibi yanmiyacak, bakir sakallari açliktan ölen mujiklerin. Artik kararmiyacaktir karli sokaklar kara bir rüzgar gibi geçen Çarin kazaklarindan. Sarkmiyacaktir isçi kadinlarin kanli saçlari: kara kalpakli kazaklarin mizraklarindan. Yandi kanatlari iki basli kara kartalin, düstü yere, öldü. Buzlu Baltik denizinin kiyisinda bir pencere örtüldü. Açildi bir pencere.... Bin dokuz yüz on yedi ikincitesrin yedi... |
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:37 pm | |
| Türkiye İşçi Sınıfına Türkiye işçi sınıfına selam! yaratana! Tohumların tohumuna, serpilip gelişene selam! Bütün yemişler dallarınızdadır. Beklenen günler, güzel günlerimiz ellerinizdedir, Haklı günler, büyük günler, Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, Ekmek, gül ve hürriyet günleri. Türkiye işçi sınıfına selam! Meydanlarda hasretimizi haykıranlara, Toprağa, kitaba, işe hasretimizi, Hasretimizi, ayyıldızı esir bayrağımıza. Düşmanı yenecek işçi sınıfına selam! Paranın padişahlığını, Karanlığını yobazın Ve yabancının roketini yenecek işçi sınıfına selam! Türkiye işçi sınıfına selam! yaratana!
NAZIM HİKMET / 12 Ağustos 1962 | |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:39 pm | |
| BEN SENDEN ÖNCE ÖLMEK ISTERIM | Ben senden önce ölmek isterim. Gidenin arkasindan gelen gideni bulacak mi zannediyorsun? Ben zannetmiyorum bunu. Iyisi mi, beni yaktirirsin, odanda ocagin üstüne korsun içinde bir kavanozun. Kavanoz camdan olsun, seffaf, beyaz camdan olsun ki içinde beni görebilesin... Fedakârligimi anliyorsun : vazgeçtim toprak olmaktan, vazgeçtim çiçek olmaktan senin yaninda kalabilmek için. Ve toz oluyorum yasiyorum yaninda senin. Sonra, sen de ölünce kavanozuma gelirsin. Ve orda beraber yasariz külümün içinde külün, ta ki bir savruk gelin yahut vefasiz bir torun bizi ordan atana kadar... Ama biz o zamana kadar o kadar karisacagiz ki birbirimize, atildigimiz çöplükte bile zerrelerimiz yan yana düsecek. Topraga beraber dalacagiz. Ve bir gün yabani bir çiçek bu toprak parçasindan nemlenip filizlenirse sapinda muhakkak iki çiçek açacak : biri sen biri de ben. Ben daha ölümü düsünmüyorum. Ben daha bir çocuk doguracagim. Hayat tasiyor içimden. Kayniyor kanim. Yasayacagim, ama çok, pek çok, ama sen de beraber. Ama ölüm de korkutmuyor beni. Yalniz pek sevimsiz buluyorum bizim cenaze seklini. Ben ölünceye kadar da bu düzelir herhalde. Hapisten çikmak ihtimalin var mi bu günlerde? Içimden bir sey : belki diyor. 18 Subat 1945 |
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:45 pm | |
| Türk Köylüsü
Topraktan öğrenip kitapsız bilendir. Hoca Nasreddin gibi ağlayan Bayburtlu Zihni gibi gülendir. Ferhad'dır Kerem'dir ve Keloğlan'dır. Yol görünür onun garip serine, analar, babalar umudu keser, kahbe felek ona eder oyunu. Çarşambayı sel alır, bir yâr sever el alır, kanadı kırılır çöllerde kalır, ölmeden mezara koyarlar onu. O, "Yunusu biçâredir baştan ayağa yâredir", ağu içer su yerine. Fakat bir kerre bir derd anlayan düşmesin önlerine ve bir kerre vakterişip "- Gayrık yeter!.." demesinler. Bunu bir dediler mi, "İsrâfil surunu urur, mahlukat yerinden durur", toprağın nabzı başlar onun nabızlarında atmağa. Ne kendi nefsini korur, ne düşmanı kayırır, "Dağları yırtıp ayırır, kayaları kesip yol eyler âbıhayat akıtmağa..."
(Kuvâyi Milliye'den) | |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:46 pm | |
| | | KISLIK SARAY | Kislik Saray'da Kerenski. Smolni'de Sovyetler ve Lenin, sokakta o n l a r . O n l a r biliyorlar ki, O : "- Dün erkendi, yarin geç. Vakit tamam bugün," dedi. O n l a r : "- Anladik, bildik," - dediler. Ve hiçbir zaman bildiklerini bu kadar müthis ve mükemmel bilmediler... Iste : cepheden dönen süngüleri, kamyonlari, mitralyözleriyle, hasretleri, ümitleri, mukaddes istihalari, rüzgârda karin üstünde savrulan sözleriyle o n l a r yürüyorlar kislik saraya... Putilovski Zavot'tan Bolsevik Kitof : "- Bugün büyük bir gündür, yoldaslar, - diyor, - büyük bir gündür. Ve ihtar ederim ki çapul yapmak isteyenlere artik Kislik Saray ve bütün Rusya isçinin ve köylünündür." Tesviyeci Topal Sergey : "- Hey gidi dünya, - diyor, - hey, ben 905'te on yasimda geçtim bu yoldan : en önde iri, mazlum gözlü azize tasvirleri, yalnayak çocuklar, kocakarilar ve uzun saçli papaz Gapon... Karsida, kirmizi pencerede, bütün Ruslarin çari sapsari bakiyordu bize. Kadinlar aglasarak topraga diz çöktüler. Ben kaldirmistim ki elimi istavroz çikarmak için birdenbire dörtnala Kazaklar geldi karsimiza. Kazaklar sahlanmis bir at ve simsiyah bir kalpaktilar. Biz çocuklar bagrisarak serçe kuslari gibi düstük. Bir at nali ezdi benim dizkapagimi..." Ve Topal Sergey bacagini sürüyerek yürüyor o n l a r l a Kislik Saray'a... Rüzgârdir kardir ve insanlardir hâkim olan manzaraya. Lehistan cephesinden gelen köylü Ivan Petroviç'in gözleri karanlikta kedi gözleri gibi görüyor : "- Ehhh, Matuska, - diyor, - yesil basli ördek gibi topragi attik çantaya..." Sütunlarin arkasindan ates açti Kislik Saray, ates açti yüzü güzel Yunkersler ve sisman orospular. Tesviyeci Topal Sergey : "- Hey gidi dünya, - dedi, - hey, Kerenski kalmis kimlere..." Ve topal bacaginin üstünden düstü yere... Köylü Ivan Petroviç, yagli, semiz topragi avucunun içinde görüp ve kirmizi sakalina tükürüp bir Ukrayna sarkisi gibi isletiyor mitralyözü... Gecenin ortasinda kirmizi tugladan Kislik Saray ve limanda üç bacali Avrora... Bolsevik Kitof haykirdi yoldaslara : "- Yoldaslar, - dedi, - tarih yani isçi ve köylü siniflari, yani kizil asker, yani, bir mesale yakiyoruz, - dedi, - hücuma kalkiyoruz, - dedi... Ve Neva nehrinde buzlar kizarirken o n l a r bir çocuk gibi istihali ve rüzgâr gibi cesur, Kislik Saray'a girdiler. Demir, kömür ve seker, ve kirmizi bakir, ve mensucat, ve sevda ve zülum ve hayat, ve bilcümle sanayi kollarinin, ve küçük ve büyük ve Beyaz Rusya ve Kafkasya, Sibirya ve Türkistan, ve kederli Volga yollarinin ve sehirlerin bahti bir safak vakti degismis oldu. Bir safak vakti karanligin kenarindan karli çizmelerini o n l a r mermer merdivenlere bastiklari zaman... 1939 Istanbul Tevkifanesi |
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:48 pm | |
| Şiirime Dair
Ne binecek sırma palanlı bir atım, ne bilmem nerden geliratım, ne mülküm, ne malım var. Sade bir çanak balım var. Rengi ateşten al bir çanak bal!
Balım her şeyim benim… Ben mülkümü ve malımı yâni bir çanak balımı koruyorum haşarattan. Bekle kardeşim bekle.. Çanağımda balım olsun, gelir arısı Bağdattan… | |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:50 pm | |
| | KEREM GIBI | Hava kursun gibi agir!! Bagir bagir bagir bagiriyorum. Kosun kursun erit- -mege çagiriyorum... O diyor ki bana: — Sen kendi sesinle kül olursun ey! Kerem gibi yana yana... «Deeeert çok, hemdert yok» Yürek- -lerin kulak- -lari sagir... Hava kursun gibi agir... Ben diyorum ki ona: — Kül olayim Kerem gibi yana yana. Ben yanmasam sen yanmasan biz yanmasak, nasil çikar karan- -liklar aydin- -liga.. Hava toprak gibi gebe. Hava kursun gibi agir. Bagir bagir bagir bagiriyorum. Kosun kursun erit- -mege çagiriyorum..... 1930 Mayis |
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:55 pm | |
| İki Sevda
Bir gönülde iki sevda olamaz yalan olabilir. Şehrinde soğuk yağmurların gece otel odasında sırtüstü yatıyorum gözlerim tavana dikili bulutlar geçiyor tavandan ıslak asfaltı geçen kamyonlar gibi ağır ve sağda uzakta ak bir yapı yüz katlı belki tepesinde altın iğne parlıyor. Bulutlar geçiyor tavandan karpuz kayıkları gibi güneş yüklü bulutlar Oturmuşum cumbaya yüzüme suların ışığı düşüyor bir ırmak kıyısında mıyım bir deniz kıyısında mı? O tepsideki ne o güllü tepsideki yer çileği mi kara dut mu? Fulya tarlasında mıyım karlı kayın ormanın da mı? Gülüp ağlıyor sevdiğim kadınlar iki dilde
Dostlar nasıl bir araya geldiniz? Birbirinizi tanımazsınız. nerde bekliyorsunuz beni? Beyazıt' ta Çınarlı Kahve' de mi Gorki parkında mı? Şehrinde soğuk yağmurların gece otel odasında sırtüstü yatıyorum gözlerim yanıyor gözlerim alabildiğine açık bir hava çalındı armonikle başladı utla bitti. İçimde sarmaş dolaş karmakarışıktı büyük uzak iki şehrin hasreti.
Fırlamak yataktan koşmak altında yağmurun istasyona koşmak ---- Sür kardeşim Makinist götür beni oraya. --- Nereye?
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:56 pm | |
| ÖLÇÜ
| Sevdigin müddetçe ve sevebildigin kadar, sevdigine her seyini verdigin müddetçe ve verebildigin kadar gençsin. |
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:58 pm | |
| Zafere Dair
Korkunç ellerinle bastırıp yaranı dudaklarını kanatarak dayanılmakta ağrıya. Şimdi çıplak ve merhametsiz bir çığlık oldu ümid... Ve zafer artık hiçbir şeyi affetmeyecek kadar tırnakla sökülüp koparılacaktır...
Günler ağır. Günler ölüm haberleriyle geliyor. Düşman haşin zalim ve kurnaz. Ölüyor çarpışarak insanlarımız — halbuki nasıl hakketmişlerdi yaşamayı — ölüyor insanlarımız — ne kadar çok — sanki şarkılar ve bayraklarla bir bayram günü nümayişe çıktılar öyle genç ve fütursuz...
Günler ağır. Günler ölüm haberleriyle geliyor. En güzel dünyaları yaktık ellerimizle ve gözümüzde kaybettik ağlamayı : bizi bir parça hazin ve dimdik bırakıp gözyaşlarımız gittiler ve bundan dolayı biz unuttuk bağışlamayı...
Varılacak yere kan içinde varılacaktır. Ve zafer artık hiçbir şeyi affetmeyecek kadar tırnakla sökülüp koparılacaktır...
1941, Sonbahar... | |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 3:59 pm | |
| ORADA TANIDIKLARIM - I
| I Bir kafes. Bir kanarya kusu. Sari kanatlarin tellere vurusu. Kitaplar, kitaplar, Puskinden Mayakofskiye kadar siir kitaplari.. Kitaplar, kitaplar, Felsefe - Diyalektik Materyalizm. Iktisat - Dört cilt Kapital. Bir keman - yeni dogmus bir çocuk gibi yatiyor kutusunda. Pencere açik. Disarda sehir - ayisikli uykusunda... Gözler. Kocaman, berrak, iri, iki mavi damla gibi gözleri.. Kumral kivircik bir sakal. Yüzü beyaz... Pencere açik. Gece. Yaz.... Odada ikimiz. Konusuyor o: -"Isterdim ki ben, Sarkilarimi söylesinler benim el ele tutusup dönerken çocuk bahçelerinde çocuklarimiz.. Duydugum seslerin en güzelidir - bir yaz gecesi - dizimde yatan bir çocugun bana yildizlari sorusu.." Bir kafes. Bir kanarya kusu. Bir keman - yeni dogmus bir çocuk gibi yatiyor kutusunda. Pencere açik. Disarda sehir - ayisikli uykusunda. Odada ikimiz. Konusuyor o: -"Isterdim ki ben, bir kitap bekçisi olayim camlari günesli bir kitap evinde. Duydugum zevklerin en doyulmazidir - yildizli cenup denizlerinin alevinde sabahlar gibi sevilen bir kitap basinda sabahlamak...." Kitaplar, kitaplar, Puskinden Mayakofskiye kadar siir kitaplari. Felsefe - Diyalektik Materyalizm. Iktisat - Dört cilt Kapital. Gözler. Kocaman, berrak, iri, iki mavi damla gibi gözleri. Duvarda bir tabanca - N A G A N T .. Pencere açik. Disarda yaz. Gözler. Yüzü beyaz. Ikimiz. Konusuyor o: -"Öldürüyorum. Öldürüyorum. Öldürüyorum. Bosalan bir çuval gibi devrildiklerini görüyorum. Is agir. Fakat...." Duvarda bir tabanca - N A G A N T .. Ikimiz. Konusuyor o: -"Kalbini, kellesini, bagrini - TEK KELIME - inkilaba verenler tasirlar bizde yükün en agirini. Öldürüyorum. Devrildiklerini görüyorum... Halbuki ben çocuklarimiz el ele tutusup dönerken sarkilarimi.... Ben.. Bir kitap evinde... Yildizli cenup denizlerinin alevinde sabahlar gibi sevilen bir kitap basinda sabahlayim..." Yüzü beyaz. Pencere açik. Gece. Yaz..
|
| |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 4:01 pm | |
| Yumdum Gözlerimi
Yumdum gözlerimi Karanlıkta sen varsın Karanlıkta sırtüstü yatıyorsun Karanlıkta bir altın üçgendir alnın ve bileklerin
Yumulu göz kapaklarımın içindesin sevdiceğim Yumulu göz kapaklarımın içinde şarkılar Şimdi orda herşey seninle başlıyor Şimdi orda hiçbir şey yok senden önceme ait Ve sana ait olmayan | |
| Konu: Geri: Nazım Hikmet(yenilendi) Perş. Ağus. 28, 2008 4:06 pm | |
| Çekilmez bir adam oldum yine... Çekilmez bir adam oldum yine Uykusuz, aksi, lanet Bir bakıyorsun ki ana avrat söver gibi Azgın bir hayvan döver gibi O gün çalışıyorum Sonra birde bakıyorsun ki Ağzımda sönük bir cigara gibi tembel bir türkü Sabahtan akşama kadar sırt üstü yatıyorum ertesi gün Ve beni çileden çıkarıyor büsbütün Kendime karşı duyduğum nefret ve merhamet Çekilmez bir adam oldum yine Uykusuz, aksi, lanet Yine her seferki gibi haksızım Sebep yok olması da imkansız Bu yaptığım iş ayıp rezalet Fakat elimde değil Seni kıskanıyorum. | |
| | | | Nazım Hikmet(yenilendi) | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|